Wednesday, June 30, 2010

Anda perokok?

Kalaulah saya... saya akan tutup semua tingkap kereta...
sayang rasanya asap rokok yang mahal dibuang begitu sahaja...


Setiap pagi semasa menghantar anak aku ke sekolah, selalu bertembung dengan kereta ini. Juga seorang bapa kepada dua orang anak remaja (sekolah menengah). Boleh dikatakan setiap pagi beginilah keadaan si bapa... tangan menghulur keluar. Baguslah kerana takut asap rokok tempias kena ke muka anak. Nanti anak ketagih pulak.

Lumrahnya... aku tengok si bapa akan membuka plastik kotak rokok... kemudian campak keluar... lepas nyalakan rokok, asap berkepul keluar ikut tingkap, habuk rokok pun dilepaskan keluar akhirnya puntung rokok dicampak keluar. Inilah rutin yang diajar pada anak. Semuanya dibuat di depan mata anak-anak. Buang sampah atau membuat sampah!

Lebih parah lagi bila anak-anak remaja sudah serasi dengan aroma asap rokok! Dah jadi semacam ketagihan. Lebih-lebih lagi bapa yang menghantar anak ke sekolah dengan menaiki motosikal. Enjin motosikal dua lejang melepaskan asap putih serentak dengan mulut bapa meniup keluar asap putih.... anak kat belakang sedut! Ahhhh.... segar dan nyaman.

Pada hemat saya, kalau hendak menjayakan kempen anti merokok dengan berkesan, perokok wajib mematuhi disiplin terlebih dahulu. Merokok jauh daripada isteri dan anak-anak. Insya Allah dengan disiplin seperti ini, sedikit demi sedikit tabiat merokok dapat dihindari pada diri, keluarga dan masyarakat. Fikirkanlah siapa yang perlu berkorban; perokok atau bukan perokok? Tolonglah berkorban sikit atau beri ruang sikit kepada bukan perokok untuk menyedut udara kurniaan Allah ini. Please...

No comments: